Iklan Raya Petronas 1429H/2008

Dicatat oleh PakciQue | 9/24/2008 11:27:00 AM | , , | 4 Komen »

Masih lagi dalam mood entri hari raya. Boleh? Bolehkan je.

Mula-mula aku ingatkan iklan dari syarikat telekomunikasi sama ada dari Kumpulan TM (termasuk Streamyx & Celcom) atau dari Maxis atau dari Digi. Tapi, rupa-rupanya dari Petronas. Sebab apa? Sebab dua perkara asas yang berkaitan dengan telekomunikasi (telefon & internet) diguunakan dalam dialog dan menjadi teras utama penceritaan Iklan Raya Petronas ni.

Betulkan aku kalau aku salah. Ketiga-tiga syarikat telekomunikasi ni tak pernah buat iklan raya. Kalau ada pun mungkin TM. Tapi, aku sendiri macam tak ingat je. Tapi, Maxis dan Digi adalah paling tak pernah buat. Jadi, secara kasarnya. Pada pendapat aku, Iklan Raya Petronas ni menyidir mereka. Ahakz.

Layan Iklan Raya Petronas DI SINI. Ada ruangan "Behind The Scene" lagi. Tapi sebenarnya dalah bloopers (lakonan yang tak jadi).

Review

Secara keseluruhan, memang lain kaedah penceritaan untuk Iklan Raya Petronas berbanding dengan tahun-tahun sebelum ni. Aku sendiri tak tau apa yang tak kena. Tapi, bukan bermaksud sesuatu yang tak best. Hm, cuma sesuatu yang lain.

Aku tak kenal pelakon dia walaupun macam pernah nampak pelakon tu. Hm, si anak bukan derhaka. Cuma dia sibuk dan dia seakan terlupa sekejap perlunya dia di Malam Raya. Si ibu pula jenis yang faham dengan kesibukan anaknya. Tidak nampak riak kesedihan atau kedukaan bila si anak hanya pulang sekadar menyinggah untuk menyiapkan kerjanya.

Si PakciQue pakcik pula adalah insan yang membuka mata si anak tadi akan perlunya dia berada di samping ibunya di Malam Raya. Aku tak sempat nak dengar satu persatu dialog-dialog mereka. Tapi, kalau kau rajin kira. Ada berapa banyak "OK" dalam Iklan Raya Petronas tu? Kira dulu, baru lihat jawapan.

4 Komen

  1. Hasbullah Pit // Wednesday, September 24, 2008 3:10:00 PM  

    Aku terasa macam masuk blog sendiri

    heheh

  2. PakciQue // Wednesday, September 24, 2008 9:33:00 PM  

    Hasbullah Pit: Haha..baru je perasan..kite menggunakan templete yang same...

    Pepe pon..TQ sebab sudi singgah..

  3. Kin // Monday, November 03, 2008 12:39:00 AM  

    Mari kita sama-sama kira ada berapa 'OK' dalam iklan ni diantara Man (Pemuda), Mak Man dan Pak Cik.

    Man : Assalamualaikum Mak!
    Mak : Waalaikumssalam.
    Man : Mak apa khabar?
    Man : Mak Okay.(<---1)

    Mak : Man kerja kat mana? Kenapa comot ni?
    Man : Kat Pahang. Terus balik sini. Kenapa mak tak jawab telefon?
    Mak : Telefon rumah selalu rosak. Man puase tak?
    Man : Puase.

    Man : Eh, inikan bilik mak.
    Mak : Mak tak tidur sini. Man pakailah. Mak tidur kat bilik belakang. Kat sini memang susah dapat line. Hah, ni mak buatkan baju raya untuk Man.
    Man : Man banyak kerja ni mak. Nak siapkan projek ni. Man nak kena pakai internet.
    Mak : Man rehat dulu ya. Mak buat kerja kat luar.

    Man : Mak, Man kena tidur kat pekan malam ni mak, sebab Man nak kena pakai internet, sana ada line.
    Mak : Okay, Man. (<---2)
    Man : Mak tak marah?
    Mak : Apa mak nak marah pula. Man kan banyak kerja. Man bawa makanan sikit. Mak dah masakkan ikan belanak pindang. (aku tak tahu exist jugak ker ikan tu..kalau salah, nanti ko tlg ad-just jela..)
    Man : Er, tak payahlah mak. Man takde mase. Man sorang okay kan? (<---3)
    Mak : Jangan risau pasal mak. Mak okay. (<---4) Pergilah.

    Pak cik : Cik, ... jemput makan cik.
    Man : Erm..Tak pe. Terima kasih Pak cik. Pak cik duduk kat hotel ni ker?
    Pak cik : Sebenarnya pak cik tunggu anak pak cik. Dia baru saje buat operation di hospital kat sini.
    Man : Operation semua okay, pak cik? (<---5)
    Pak cik : Alhamdulillah. Hospital tu takde tempat tidur. Jadi ...ah, pak cik tak sampai hati nak tinggal dia sorang raya ni. Kalau mata pak cik tak tengok, telinga pak cik tak dengar, ... pak cik tak senang hati. Cik ni nampak macam sibuk. Tak balik kampung ker raya ni?

    Man : Mak! Oh, Mak! Mak! (tok tok tok) Mak! Oh Mak!
    Mak : Hah, Man. Kate nak tidur pekan.
    Man : Man telepon tadi.
    Mak : Telepon mak kan rosak. Mak ada moreh kat surau tadi.
    Man : Mak okay ker? (<---6)
    Mak : Apesal ni Man. Mak kan okay. (<---7)
    Man : Mak tahu tak, Man sayang Mak.
    Mak : Mak tahu. Ape Man dah buat.
    ...

    Selamat Hari Raya
    Maaf Zahir Batin


    Petronas

    okay so jawapan saya ialah 7.

  4. PakciQue // Monday, November 03, 2008 9:30:00 AM  

    Wah..satu usaha yang sangat bagus..tahniah..