Review Eagle Eye

Dicatat oleh PakciQue | 10/16/2008 09:35:00 AM | , | 15 Komen »

Mungkin aku agak terlambat dalam nak review filem ni. Tapi, semata-mata nak dapatkan tiket pada harag Movie Day, aku tunggu juga hari Rabu untuk pergi menonton bersama dengan adik aku.

Permulaan cerita sahaja dah mencetuskan kontroversi. Tapi, mesti ada sebab kenapa babak pertama itu dipaparkan dan apa kaitannya.

Kemudia, kau diajak berkenalan dengan Jerry Shaw. Seorang yang aku boleh katakan sebagai loser. Tapi dia ni pandai gak psiko kawan-kawan dia masa main daun terup tu. Kemudian, kau juga akan berkenalan dengan Rachel. Dia ni janda anak satu. Anak dia nak gi buat persembahan muzik sebagai pemain trumpet.

Aku tak boleh cerita banyak plotnya sebab takut spoil. Aku sangat-sangat cadangkan kau pergi tengok filem ni. Puas hati. Wani! Kalau kau tak tau nak tengok cerita apa hujung minggu ni, gi tengok Eagle Eye. Persetankan Senario Episod 1 tu.

Aku paling suka babak kejar mengejar di awal perkenalan Jerry dan Rachel. Bagaimana 'wanita' tu membantu mereka melepasi polis yang mengejar mereka. Dan susunan perlanggaran tu sangat mengujakan. Tak sempat hilang rasa teruja akibat perlanggaran pertama, muncul dentuman hasil perlanggaran yang berikutnya. Sebelum ni, aturan babak kemalangan dalam Final Destination 2 adalah yang terbaik.

Dan, babak yang paling mengundang gelak sudah tentu ketika beg yang mereka rampas dari pengawal keselamatan tu tiba-tiba menghasilkan 'timer' dan untuk mengelakkan kekalutan ke atas pelancong-pelancong dari Jepun dan menyedapkan hati mereka sendiri, mereka kata itu sebagai Microwave dan Coffee Maker.

Di hujung credit, ada satu ayat
Dayat. Balik sekarang!*
Kemudian ada satu panggilan telefon
Dayat. Balik cepat!*
*rekaan semata-mata.

p/s: kau dah tengok? Jom ulas di blog kau. Nanti aku link.

Yang Dah Menonton
Aximud - Alone but Ain't Lonely
MissWawa - Eagle Eye
RaFFLeSiA MeRaH - Umah dan Wayang
pu3a'an - Wayang..wayang..
iRma IzZaTi - Oppsss....She did it again!!!
Sha Lew Lew - Show us your greatest misery so far
Azlan Mohamed - Eagle Eye...??
~sAlaMesRabAdie~ - ~*eagle eye*~




Lain-Lain Bacaan (disarankan)
Catatan Hujung Minggu #01 - Ada review Meet Dave & Well-E
Pening Kepala - Ada review Susuk
Trans "Neo" Formers - Review berangan pasal Transformers

15 Komen

  1. axim // Thursday, October 16, 2008 2:20:00 PM  

    aku setuju ngan ko...citer ni memang superb!!!

    paling aku suka babak dalam terowong tuh...yang ada kapal terbang tu duk cari jerry shaw..memang da boom de vass lahh!!!

    nak tunggu citer max payne plak..harap best citer tuh!!

  2. Wawa_Nadwa // Thursday, October 16, 2008 2:26:00 PM  

    btoi btoi btoi.
    cite nih mmg best.
    smpai ku xmo kuar g toilet rs rugi je.
    haha!

  3. RaFFLeSiA MeRaH // Thursday, October 16, 2008 2:42:00 PM  

    aku lak suka babak diorg duk dlm gelap kat atas kapalterbang tu, yg pempuan tu citer pasal kisah umahtangga dia...

  4. PakciQue // Thursday, October 16, 2008 3:31:00 PM  

    axim: Babak dalam terowong pon besh gak..Hm, dengar kata Max Payne macam kureng..ko gi tgk dulu then review kasi tau sama aku..

    Wawa_Nadwa: Wah..sampai ke hujung cerita lah ni eh menahan kencing...ahakz..

    RaFFLeSiA MeRaH: Hm, part yg tu agak kelakar juga lah bila semua yg Jerry try buat untuk tenang dia macam tak kena je..last2 terlentok...sweet..

  5. pu3a'an // Thursday, October 16, 2008 3:47:00 PM  

    hmm..mmg best cite nih..memula agk tgh konfius gak sama ade nk tgk cite ni atau Kami The Movie..but last2 aku n hubby pilih cite ni..n mmg no regret la pilih cite ni..
    aku suke mase kat part yg die larikn diri dr polis stat dr yg suare kat tepon tu suh lompat dr tingkap bangunan polis tu smpai la diorg lompat dlm tongkang sampah tu..
    sepanjang jln aksi xrenti2..ngn kete melayang2, meletup..mmg shiokk..
    eheh..sape xtgk mmg rugi le..hubby siap ckp..nape la org malaysia xterfikir wat cite mcm ni..
    aku lak jd cam geram ngn Aria si komputer tu..leh lak die belot ngn tua sendiri..mcm ade nyawa lak ek?..heh..

  6. iRma IzZaTi // Thursday, October 16, 2008 4:00:00 PM  

    Hey... Yeah, all the actions was superb... But then the jalan cerita got a bit disappointment there... Overall, this movie was OK....

  7. Sha Lew Lew // Thursday, October 16, 2008 4:12:00 PM  

    Apa ko dah komen pasal citer tu memang aku setuju sangat sangat leww. Aku dah lama ketagih nak tgk citer yang berbaloi, ternyata Eagle Eye tidak menghampakan aku sampai aku demam terus balik dari tgk wayang ari tu

    Di tambah lagi pelakon lelaki yang kachak dan hangat, cerita ini memang menarik.

    Haha~~

  8. PakciQue // Thursday, October 16, 2008 4:48:00 PM  

    Thanx again kepada yag komen..

    pu3a'an: Bukan tak terfikir..tapi tak terbuat...nak buat sequence kejar mengejar je tah berapa minggu baru boleh siap...kalau kat hollywood..selamba je dorg dapatkan permit tutup jalan..kat Malaysia ni leceh sket..lagi2 kalo waktu siang..sebab tu macam KL drift byk aksi perlumbaan buat waktu malam...

    iRma IzZaTi: Jalan cerita yang mengecewakan yang macam mana?

    Sha Lew Lew: Owh..semata2 kerana pelakon la ni erh..ahakz..

  9. Azlan Mohamed // Thursday, October 16, 2008 7:09:00 PM  

    huhuh... best la muV nie!!! tapi.. tersentap ckit dgn intro muV nie... nampak sgt america nie anti-Islam

  10. Azwani Shaari // Thursday, October 16, 2008 8:11:00 PM  

    huhuhu..nak tgk ke tak.. nak tgk ke tak.. mcm nak tgk fury.. ko tgk dah fury?

  11. bd fabregas // Friday, October 17, 2008 12:43:00 AM  

    cadang nk tgk rabu lps tp ade keje melambok le plak.. alang2 aku download je la.. bila2 bleh tgk nanti..

  12. PakciQue // Friday, October 17, 2008 1:25:00 AM  

    Azlan Mohamed: Babak awal memang sedikit kontroversi..terutama betapa "cantik"nya kesan khas akibat pengeboman tersebut. Bersepai...!!

    Azwani Shaari: Fury rumet aku dah tengok dan aku pun dah baca beberapa review..dorg memang rekemen..tgk sabtu nie..kalo ko jenis layan action real mcm ong bak..leh r lyn fury..nnt roger aku k..

    bd fabregas: aik..dunlut ke..?ko ade sistem surround ke..?kalo ade..lyn je kalo dunlut...tp mne nak sama ngan tgk wyg...

  13. ~sAlaMesRabAdie~ // Friday, October 17, 2008 1:05:00 PM  

    aku setuju sgt ape ko komen tu..
    pepe hal cite nie memang best..nasib baik aku x salah tgk senario hari tu???\m/

    aku pun suke part dlm terowong ngan kat tempat pembuangan sampah..kren2 yg angkat kereta tu..
    cara dia melepaskan jerry shaw ngan c janda tu...=)

    kot rajin ko link lew aku sekali...

    http://ju3li3.blogspot.com

  14. PakciQue // Friday, October 17, 2008 3:39:00 PM  

    ~salamesrabadie: mmg senario hampeh w'pon katanya dpt cecah RM4j..peduli apa aku kan...
    Ape kes tengok final destination celah jari...?baik tengok celah gigi..

  15. akusiktauk // Saturday, October 18, 2008 2:41:00 AM  

    kalau la zaman skrg teknologi mcm citer eagle eye,x aman la dunia mcm ni.
    hu2.
    citer ni mmg la anti islam.